Zarządzanie firmami

Jak poprawić sytuacje firmy?
W celu poprawy wydajności i efektywności pracy, zmniejszenia ryzyka i minimalizowania zagrożeń , a oprócz tego poprawienia wizerunku przedsiębiorstwa stosują różnorodne normy, zarówno międzynarodowe, jak i polskie. Z tych standardów skorzystać mogą wszystkie organizacje bez względu na ich wielkość i branżę, w jakiej działają. Są więc to firmy małe, spore, krajowe i międzynarodowe korporacje, organizacje rządowe.



Standardy te mają bezpośredni wpływ nie tylko na działanie danej organizacji, niemniej jednak także na konsumentów, całość społeczeństwa i środowisko.

Normy z zakresu zarządzania jakością, zarządzania środowiskowego, bezpieczeństwa żywności , a dodatkowo inne stosowane są dobrowolnie, opracowujące je organizacje pozarządowe nie mają możliwości ich narzucania ani wymuszania stosowania.

Szkolenie ISO 9001 skierowane jest zwłaszcza do kadry kierowniczej i pozostałych pracowników zajmujących się stosowaniem, utrzymywaniem i doskonaleniem systemu zarządzania jakością. Uczestnicy szkolenia otrzymują wiedzę związaną z wymaganiami normy i jej wdrażaniem. Wdrażanie ISO 9001 wymaga m.in. wprowadzenia nadzoru nad dokumentacją, opracowania planu zarządzania jakością, zaangażowania kierownictwa i dobrej komunikacji wewnątrz organizacji. Umożliwia natomiast zwiększyć zyski, osiągnąć przewagę konkurencyjną, poprawić reputację firmy czy również zmniejszyć liczbę popełnianych błędów.

Wdrażanie ISO 14001, czyli normy z zakresu zarządzania środowiskiem umożliwia obniżyć koszty działalności danej organizacji poprzez m.in. zmniejszenie poboru energii, poprawić reputacje firmy i zdobyć zaufanie interesariuszy oraz zmniejszyć negatywny wpływ działalności organizacji na środowisko naturalne.

Certyfikat 18001 (Zarządzanie Bezpieczeństwem i Higieną Pracy) oraz certyfikat ISO 22000 (Zarządzanie Bezpieczeństwem Żywności) wydawany jest przez specjalne jednostki certyfikujące po dokonaniu oceny dokumentacji, wdrażania i sprawdzeniu procedur.

Więcej informacji: wdrażanie zakładowej kontroli produkcji.